Зракот на смртта: Изгубениот изум на Никола Тесла кој бил способен да го уништи противникот во војна

Еден од најпознатите пронаоѓачи во историјата, Никола Тесла беше гениј пред своето време. Неговите пронајдоци направија револуција во електротехниката и влијаеја на современиот свет. Меѓутоа, меѓу неговите многубројни откритија, наводно имало еден таен изум кој бил изгубен засекогаш: Зракот на смртта.

 

Во 1930-тите, Тесла тврдеше дека развил ново смртоносно оружје што може да стави крај на секоја војна. Тој го нарече „Телефорс“ и тврдеше дека може да испука концентрирани зраци од честички со таква огромна енергија што може да уништат цела флота на непријателски авиони до 300 километри.

Тесла се обиде да ги заинтересира воените оддели на различни земји со својот изум, но безуспешно. Од непознати причини армиите не покажале интерес за неговиот предлог, а Телефорс бил изгубен.

 

Во своите писма до влијателни луѓе, Тесла детално го опишал Телефорс, тврдејќи дека може да биде или релативно голем или микроскопски по големина. Тој исто така изјавил дека оружјето ќе има четири главни механизми:

  • Апарат за производство на енергија во воздухот,
  • Механизам за генерирање на огромна електрична сила,
  • Засилувач на моќност,
  • Нов метод за создавање огромна електрична одбивна сила.

Тесла верувал дека Телефорс може да биде изграден за неколку месеци и дека ќе чини не повеќе од 2.000.000 долари. Меѓутоа, тој се плашел и дека неговиот изум може да биде украден, па не го запишал на хартија.

По смртта на Тесла во 1943 година, неговата лабораторија била претресена, но не била пронајдена трага од Телефорс. Меѓутоа, неколку месеци подоцна, американскиот инженер Џон Џорџ Трамп најде кутија за која се веруваше дека содржи дел од апаратот.

 

Судбината на Teleforce останува мистерија. Можеби е уништен, украден или скриен. Ако некогаш биде пронајден, тоа би можело да има далекусежни последици за војните што се одвиваат и иднината на човештвото.

Некои експерти веруваат дека Телефорс бил само плод на имагинацијата на Тесла, додека други веруваат дека тоа е вистински изум кој бил изгубен.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *