ЅВЕЗДАТА Е РОДЕНА! „НАСА“ сними скриени почетоци на многу млада ѕвезда која создава фасцинантен облак во облик на песочен часовник

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб (JWST) на „НАСА“ ги сними „некогаш скриените“ почетоци на многу млада ѕвезда за време на истражувањето за да ги пронајде првите галаксии.

Сликата на оваа досега невидена протоѕвезда покажува облик на „песочен часовник“ кој изгледа како да е запален во средината на црнилото на вселената, што е видливо само во инфрацрвената светлина.

 

 

„JWST“ е единствениот телескоп кој некогаш ја имал оваа способност.
Користејќи ја својата инфрацрвена камера (NIRCam), Веб не само што можеше да навлезе во темниот облак што ги обвиваше протоѕвездите од телескопите во минатото, туку и да погледне назад во времето за да види кога младата ѕвезда се храни со облак материјал за да се зголеми.

„NIRCam“ е прва од ваков вид камера која му овозможува на „JWST“ да детектира космички карактеристики кои претходните телескопи ги пропуштиле.

Тоа е затоа што тој е дизајниран да зема инфрацрвени и средно-инфрацрвени бранови должини, што е светлина надвор од црвениот крај на спектарот.

Оваа технологија е „клучна за набљудување на првите галаксии кои се формирале по Големата експлозија и за постигнување на сите научни цели на телескопот“, рече во претходната изјава Алисон Норд, директорка за вселенска наука и инструментација за Локхид Мартин, која ја дизајнираше и ја изгради технологијата.

Сликата, која изгледа како експлозија во вселената, ја покажува некогаш невидливата прашина и облаците кои го опкружуваат регионот, а во центарот на песочниот часовник е младата ѕвезда стара само 100.000 години. Ова се споредува со мнозинството стари ѕвезди од една 1 до 10 милијарди години.

Најневеројатните карактеристики се облаците од сина и портокалова боја кои се создаваат кога материјалот се оддалечува од протоѕвездата и влијае на околната материја.

„Самите бои се должат на слоевите прашина меѓу Веб и облаците“, сподели „НАСА“ во соопштението.

„Сините области се местата каде што прашината е најтенка. Колку е подебел слојот од прашина, толку помалку сина светлина може да избега, создавајќи портокалови џебови“.

 

Бидејќи протоѕвездата е толку млада, „НАСА“ ја смета за класа „0“, што е најраната фаза од формирањето на ѕвездите, а оваа има уште долг пат да помине пред да го фрли својот темен облак од прашина и гас и да процвета во полноправна ѕвезда. И за разлика од созреаните ѕвезди, оваа протоѕвезда сè уште не создава сопствена енергија преку нуклеарна фузија, суштинска карактеристика на ѕвездите.

Нејзината форма, иако претежно сферична, е исто така нестабилна, добивајќи форма на мала, топла и надуена грутка гас некаде помеѓу 20 и 40 проценти од масата на Сонцето на Земјата.

„Како што протоѕвездата продолжува да собира маса, нејзиното јадро постепено се компресира и се доближува до стабилна нуклеарна фузија“, според „НАСА“.

НАСА продолжува да објаснува дека додека овој материјал паѓа, тој ќе се врти околу централниот регион на обликот на песочен часовник, што создава густ диск од материјал, познат како акреционен диск – и тоа е она што ја храни протоѕвездата.
Како што добива поголема маса и дополнително се компресира, температурата на неговото јадро ќе се зголеми, на крајот достигнувајќи го прагот за започнување на нуклеарната фузија и тргнување на своето епско патување до полноправна ѕвезда.

„JWST“, кој беше лансиран од вселенскиот центар Гвајана во Француска Гвајана на 25 декември минатата година, ќе го истражува универзумот во инфрацрвениот спектар, дозволувајќи му да гледа низ облаците од гас и прашина каде што се раѓаат ѕвездите.

За споредба, неговиот претходник Хабл работи првенствено на оптички и ултравиолетови бранови должини од неговото лансирање во 1990 година. Како што универзумот се шири, светлината од најраните ѕвезди се поместува од ултравиолетовите и видливите бранови должини во кои е емитирана, на подолги инфрацрвени бранови должини.

Астрономите ќе користат „JWST“ за да го набљудуваат инфрацрвениот универзум, да ги анализираат собраните податоци и да објавуваат научни трудови за нивните откритија.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.