Поучни приказни

Како Садио Мане, ѕвездата на Ливерпул му одржа лекција за скромност на светот

Садио Мане е сенегалски фудбалер, крило на Ливерпул и на сенегалската репрезентација. Тој уште од раното детство го сакал фудбалот и иако неговиот татко му забранувал да игра фудбал како дете, Садио бил упорен во остварувањето на својот сон. Садио почнал од „дното“ и пристигнал на врвот не само благодарение на неговиот талент и истрајност,

Поучна приказна: Секој ден треба да бидеме благодарни за малите нешта

Еднаш, одамна живееше голем крал. Никој не можеше да се натпреварува со него во богатство или сила и моќ. Имаше од пиле млеко во своето кралство неговите поданици беа среќни и го сакаа, а тој самиот уживаше во здравје и мирни среќни денови. Но, кралот почнал да чувствува еден вид празнина во неговата душа. Чувствуваше

Поучна приказна: Учениците и часот по среќа

Еден ден една учителка купила многу балони. Таа им кажала на своите ученици да ги надујат балоните и секој на него да си го напише своето име. Кога биле подготвени, децата ги пуштиле сите балони во училницата. Учителката ги измешала низ целата училница и потоа им кажала: „Секој од вас има само 5 минути да

„Среќната сламка“ е јапонска приказна која ве учи да не ја пропуштате единствената шанса

Со внимателно читање на јапонските приказни, може да се разбере дека на овие луѓе им се предава важна животна мудрост уште од детството: судбината им дава можност на сите да ја пронајдат својата среќа. Но, некои луѓе ја промашуваат таквата шанса, додека други, напротив, интуитивно разбираат како да ја искористат правилно. Среќната сламка Во старите

Поучна приказна за семето на љубовта која секој треба да ја знае

Еден голем крал имал три сина. Синовите биле близнаци, секој од нив бил храбар и умен и тој не можел да се одлучи на кој од нив да го направи свој наследник. Затоа царот се обратил на дворскиот мудрец и тој го посоветувал како да дојде до вистинскиот иден крал. Кралот ги собрал синовите во

Како да се биде среќен? Што рекол големиот мудрец Цар Соломон, кога луѓето го прашале за тајните на животот?

Кога цар Соломон слегол од планината, после зајдисонцето, толпа луѓе во подножјето се сврте кон него: – Вие сте извор на инспирација за нас. Вашите зборови секогаш ни ги полнат срцата. И вашата мудрост ни го просветлува умот. Ние сме жедни за вашите зборови. Кажете ни кои сме ние? Тој се насмевнал и рекол: –

Поучна приказна: Вдовицата и двата леба

Сиромашната вдовица живеела сама додека нејзиниот единствен син заминал да си ја бара среќата во туѓина. Неколку години по ред неговата мајка не добила никакви вести за него. Таа била многу загрижена за својот син и секој ден упатувала молитви до Бога за да се врати дома здрав и жив. Еден ден, жената одлучила дека

Поучна приказна: Зошто никогаш не треба да си ја „разголуваме“ душата?

Еднаш една мудра, убава и добра млада девојка, дошла во домот на еден мудрец со солзи во очите. Таа била прилично вознемирена и од мака клекнала пред мудрецот и почнала да раскажува што ѝ ја „јаде душата“: „Не можам повеќе мудрецу. Јас сум многу разочарана од луѓето. Секогаш се обидувам да бидам мила и добра

Поучна приказна: Она што мирно спие во вашиот кревет не значи дека ве сака

Си живеела една жена која што си имала змија за домашно милениче и многу си ја сакала. Кога змијата пораснала 2 метри едноставно престанала да јаде. Жената се растажила и неколку недели по ред се обидувала да ја натера змијата да јаде, но нејзините обиди биле безуспешни. Така таа на крајот решила да ја однесе